6 ADIMDA İŞTE GERÇEK TÜRK KAHVESİ (ÖZEL HABER )

unnamed
Kahve severlere 6 adımda gerçek Türk kahvesi pişirmenin yollarını göstermek için atölye çalışmaları düzenleyen Coffee Gutta yanlış bilinenlere noktayı koymak üzere workshop gerçekleştirdi.
Türk kahvesini seviyorum, ama bir türlü lezzetli kahve hazırlayamıyorum diyenlere, 6 adımda gerçek lezzeti yakalama fırsatı sunuyor.
Türkiye'de üçüncü nesil kahve akımının en önemli temsilcilerinden olan Gutta, 21 Ocak'ta düzenlediği atölye çalışmasını 2015 Türkiye Şampiyonu ve 2016 Dünya ikincisi Hazal Ateşoğlu ile 2016 Cezve ve İbrik Kategorisi 2016 Türkiye Şampiyonu Koray Erdoğdu verdi.
Öncelikle hatırlanmalıdır ki, kahve bitkisi ılıman iklimlerde ve ekvatoryal kuşakta yaşamaktadır. Türk kahvesi ise bir demle yöntemidir. Hasat zamanı değişmekle beraber 3, 4 ay yada 9 ay'ı bulabilmektedir. Toprağı, aroması, asiditesi ve kendine özgü acılığı vardır. Özellikle volkanik topraklardaki kahvenin aromasına katkıda bulunur. Toplandıktan sonra aynı gün işlenmesi gerekir.
3 farklı hasat yöntemi vardır.Yarı yıkanmış, tam yıkanmış ve güneşte kurutulmuş naturel olanı. Toplanma yöntemi ise mekanik yöntem, elle toplama ve sıyırma yöntemi şeklindedir.Aslında bizim Türk kahvesinde kullandığımız Brezilya yöresinin kahvesidir,market kahvesinde tat maalesef iyi olmamaktadır, doğrusu naturel çekirdekleri evde kendi öğütücümüzde çekerek kahve yapmaktır.
Nitelikli çekirdek ; toprağı temiz , mineral açısından zengin , iklimi ise don olmamak kaydıyla çekirdeğin ılıman iklim şeklindedir. Hasat döneminde çekirdeğin yıkanma suyunun bile önemi büyüktür. Kavurma ise halk arasında çifte kavrulmuş dedikleri şey aslında doğru bir tabir değildir, özelliğini kaybeder. İnce öğütülmüş, taze kahve çekirdeklerinden tercih edilmesi önemlidir. Türk kahvesi her çekirdekten yapılsada ,Arabica çekirdekleri Robusta' ya göre daha çok tercih edilir.
Özellikle yağlanmış kahve, daha kırılgan olan çekirdekli kahveleri tercih etmemek gerekir. El Salvador ve Yemen bölgesi kahveleri daha çok tercih edilmelidir. Kahveyi bilinenin aksine buzdolabı kahvenin nemini aldığı için saklamamak gerekir, vakumlu paketlerinde yada kavanozda muhafaza etmek gerekir, zaten ince öğütüldüğünden suyla teması az olmalı, demleme süreside yine kısa tutulmalıdır.
6 Adımda Gerçek Türk Kahvesi
1- Kahve çekirdeği kalitesi ; yukarıda da bahsettiğmiz gibi Arabica türü çekirdekler
2-Kavrulma biçimi ; Her çekirdek için farklıdır. Türk kahvesi için açık kavrulmalıdır, asidite, düşük acılık ve kendi aromalırını ortaya çıkarmak önemlidir.
3-Cezve; Isınan dağılımında homojenlik önemlidir, kalın bakır cezveler ısının bu dağılımı için oldukça başarılıdır. Fincan ise altı geniş olmalı ki, telve ince alana yayılsın, içimi keyifli olsun ve telve damağa geç ulaşsın.
4-Su; temiz, berrak ve orta iletkenlikte bir su olmalıdır. Demlenme ve süresinin kısalması ve aşırı acılığın önlenmesi için su ılık olmalıdır. pH ortalama 7 olmalıdır.Çeşme suyu önerilmemektedir.
5-Isı ; Demleme esnasında verilen ısıya müdahale etmek gerekir, bu sebeple gaz ocak kullanılmadır.94, 95 derecede kahveyi almak gerekir.
6- Demlenme aşaması; Doğru kahve oranı için tartı kullanılmalıdır, 8 gram (3 dolu çay kaşığı) kahve ve 60 gram suyu ocağa koymadan önce karıştırmalıyız, demlenme esnasında kesinlikle karıştırmamalıyız.Ortalama 2.5 dakika olmalı süre. Orta derece ateş ile başlayıp son 10 saniye de ateşi kısarak kaynamadan kahvenin tepkisine göre ocaktan almalıyız. Kahve fincana konulurken hafif eğimli tutmak gerekir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir