Gerçek zeytinyağı nasıl olmalıdır ? Soğuk sıkım özellikleri nedir ? Meos’n Olive sorularımızı yanıtladı

MANİSA KIRKAĞAÇ’TAN GELEN GÜZELLİK : MEOS’N OLİVE

Sizleri harika bir zeytinyağı ile tanıştıracağız .Kültür İstanbul yeme içme kültürü kapsamında gerçek ve doğru zeytinyağı haberleri yapmakta .Bu defa Manisa Kırkağaç'tayız.Meos’n Olive bütik üreticilik anlayışıyla kendi zeytin bahçelerinden soğuk sıkım zeytinyağı üretmekte.Ve biz de kendilerine zeytinyağı ile ilgili sorular sorduk ; ayrıntılı olarak yanıtladılar .Ve ortaya zeytinyağı hakkında kapsamlı bir röportaj çıktı.Meos’n Olive’ye çok teşekkür ediyoruz
Bu arada ilk tadımıyla bizleri büyüleyen Meos’n Olive ile patlican yemeği yapmaya karar verdik

KÜLTÜR İSTANBUL : Soğuk Sıkım nedir? 

MEOS’N OLİVE :  Zeytinyağının çok daha fazla zeytinle işlenmesi yöntemidir bir bakıma. Elde edilen zeytinyağında daha fazla zeytin etkisi bulunduğu için sağlığa faydalı bileşenleri ve besin değerleri daha yüksektir. Soğuk sıkımda makbul olan erken hasat zeytinlerdir.
Zeytinin sıkımı esnasında suyun ısısı 26°C nin altında ise SOĞUK SIKIM olarak kabul edilir. 
Soğuk sıkımda, sıcak sıkıma göre daha fazla zeytin işlenmesi sebebiyle  kg başına zeytinyağı maliyeti daha yüksek olduğu için, fiyatı diğer zeytinyağlarına yüksek olabilmektedir.
Zeytinyağı elde etmek için, zeytinler bir bütün olarak çekirdekleri ile birlikte kırılıp ezilerek hamur haline getirilmektedir. Sonrasında bu hamur belli ısıda yoğrularak sıkımı yapılır  ve zeytinyağı elde edilir.

 KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağı yağı nasıl sınıflandırılır;
MEOS’N OLİVE :  Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina yağı Tebliği’ne göre doğrudan tüketime uygun olarak;
•    Natürel sızma zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik asit
 cinsinden her 100 gramda 0,8 gramdan fazla olmayan yağlar,
•    Natürel birinci zeytinyağı: Doğrudan tüketime uygun, serbest yağ asitliği oleik
 asit cinsinden her l00 gramda 2,0 gramdan fazla olmayan yağlar,
•    Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır.
•    Çeşnili zeytinyağı: Zeytinyağlarına değişik baharat, bitki, meyve ve sebzelerin ilave edilmesi ile elde edilen ve diğer özellikleri açısından bu Tebliğ kapsamında kendi kategorisindeki ürünlerin özelliklerini taşıyan yağdır.

 KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağına katkı koyulur mu?
MEOS’N OLİVE :  Kesinlikle hayır. Türk Gıda Kodeksine göre natürel sızma zeytinyağlarına katkı maddesi eklenemez ve diğer sıvı yağlar ile karıştırılamaz.

KÜLTÜR İSTANBUL :Zeytinyağı bağışıklığı destekler mi?                              
MEOS'OS'N OLİVE : Evet. Oldukça yüksek seviyede.  Zeytinyağı güçlü bir antioksidan olması sebebiyle,  özellikle  polifenoller başta olmak üzere, içerdiği vitaminler ve  ile birlikte hem bağışıklığı güçlendirir hem de vücut hücrelerinin genç kalmasına ciddi katkı sağlar.
 KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağı neden altın sıvıdır?

MEOS’N OLİVE :  Zeytin ağacı insanlarık tarihinde  kutsal kitaplardan, destan ve efsanelere kadar kendinden söz ettirecek kadar kadim bir ağaçtır. Ve bu ağaçta yetişen meyvenin öz suyu da aynı şekilde insanlık tarihinde bir besin  maddesi olarak kullanılmakla kalmamış, sağlık alanında da şifa kaynağı olmuş, kozmetikte kullanılmıştır. Zeytinyağı insanlığa birçok alanda mucizelerini sunmuştur.
Tüm bu sebeplerdendir ki, M.Ö 700’lü yıllarda  yaşamış olan HOMEROS un destanlarına konu olmuş ve tarihe adını “Altın Sıvı” olarak kazımıştır.

 KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağı nasıl saklanır?
MEOS’N OLİVE :  Zeytinyağını her koşulda ısı ve ışıktan, hava temasından  korumak gerekir. Sağlıklı bileşenleri ve besin değerleri kaybolmaması için ideal olarak karanlık ve serin bir ortamda takriben 14-18 °C aralığında muhafaza edilmelidir.
•    Zeytinyağı hava ile temas ettiğinde, oksidasyona maruz kalarak tat ve besin değerlerinde bozulma yaşayacağından dolayı hava ile teması minimum şekilde sağlanmalıdır.
•    Zeytinyağı hızlı koku çekme özelliğine sahiptir. Bu sebeple zeytinyağını saklarken yoğun koku içermeyen bir ortam tercih edilmelidir.
Ayrıca Zeytinyağı kullanırken, laklı krom teneke ambalaj veya koyu renkli cam şişeler tercih edilmelidir.

 KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağı Donar Mı?
MEOS’N OLİVE : Her sıvının olduğu gibi zeytinyağının da bir donma noktası vardır. Fakat bu donma noktası zeytin çeşidine veya bölgenin coğrafi koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Genel bir ortalama olarak zeytinyağı 6-7 °C altında donabilir. Zeytinyağının donuyor olması kaliteli olduğuna işaret edebilir fakat tek başına bir kalite göstergesi olarak algılanmamalıdır.

GELSİN PATİCANLAR ; AÇILMASIN ARALAR : Meos’n Olive ile yaptığımız patlican yemeği müthiş lezzetli oldu . Sonuç olarak bu güzel zeytinyağı ile yaptığımız yemek bizleri çok mutlu etti

KÜLTÜR İSTANBUL : Zeytinyağında Taze Dolum. neden önemlidir ? 
MEOS’N OLİVE :  Rafta bekleyen bir ürün ister istemez  tat,aroma  ve değerlerinde kayba uğrayabilir. Taze dolum olarak beyan ettiğimiz süreç, zeytinyağının olması gereken ısı,ışık ve hava koşullarında muhafaza edilen paslanmaz krom tanktan, ambalaja aktarılarak zeytinyağının tüketiciye ulaştığı süreçtir. Bu şekilde zeytinyağı sağlık  bileşenlerini, besin değerlerini, tat ve aroması daha fazla korumuş olur. Zeytinyağında “peroksit”olarak  geçen tazelik değeri daha yüksek seviyededir.


 

Meos'n Olive Whatsapp hattı : 0530 3771390

 

 

 

 

 

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir